FacebookTwitterLinked-In

 

Terug naar overzicht
Door:

Muziek op de werkvloer

Wat doet muziek op de werkvloer voor de productiviteit of de focus?

muziek op de werkvloer

Wat doet muziek op de werkvloer?
Muziek kan emoties in mensen losmaken zonder dat er verder iets hoeft te gebeuren. De klanken of de songteksten alleen al kunnen ons in ons diepste raken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons wanneer we werken met muziek op de achtergrond? Wat doet muziek op de werkvloer voor de productiviteit of de focus?

Verschillende werkvloeren, andere muziek
Muziek heeft wel degelijk een effect op ons wanneer we aan het werk zijn. De werkvloer ziet er voor iedereen anders uit. Voor de één is dit een kantoor, voor de ander is het een plaatselijk park en voor weer een ander is het een winkelpand waar klanten verschijnen. De muzieksoort wordt vaak aangepast op de werkvloer en op wat er op die werkvloer gebeurt. 

Personal trainers die zich klaarmaken voor een duurloop met een sportieve groep ‘volgers’ raden aan om onderweg naar opzwepende muziek te luisteren. Winkeleigenaren kiezen er in de meeste gevallen voor om gewoon een radiozender met ‘van alles wat’ aan te zetten. Dit stimuleert niet alleen de medewerkers, maar zorgt er ook voor dat klanten ongemerkt langer in de winkel blijven en meer kopen. Opvallend is wel dat het in veel kantoren nog stil is in de openbare ruimten. Op individuele werkplekken is dan wel vaak muziek te vinden, in de vorm van een livestream op de computer of een MP3/MP4-speler. 

Muziek aanpassen op wat je nodig hebt
Zoals gezegd is er in kantoren vaak nog geen muziekvoorziening voor hele afdelingen, maar maken de medewerkers hier wel vaker gebruik van eigen muziek. Maar voor wat voor muziek moet je dan luisteren? Dit is heel erg afhankelijk van wat je nodig hebt. Het is aan te raden om voor diverse behoeften andere muziek te kiezen. 

Zit je midden in je dipje op het werk en voel je je wat lusteloos, inspiratieloos en moe? Dan is het aan te raden om te luisteren naar muziek met een sneller ritme en een bas die meer aanwezig is dan gewoonlijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk je productiviteit terugvindt en weer lekker aan de slag kunt. 

Heb je juist last van spanningen en stressgevoelens op het werk? Kies dan voor een rustiger ritme in je muziek en probeer te kiezen voor een muziekstijl waarin de bas minder aanwezig is. Dit maakt je rustiger en zorgt ervoor dat je weer meer focus krijgt om je taken goed af te ronden. 

Luister je op het werk naar muziek die niet past bij je behoeften op dat moment? Dan gaan je focus en productiviteit juist achteruit, omdat de muziek je afleidt in plaats van ondersteunt. Kies je muziek voor op het werk dus altijd bewust, zodat je er optimaal je voordeel mee kunt doen.

Niet alleen muziek inspireert en motiveert
Muziek kan ervoor zorgen dat je meer concentratie hebt en sneller je focus vindt, waardoor je productiever bent op het werk. Het is dan wel belangrijk dat de muziek goed past bij jouw behoeften op dat moment. Muziek is zeker niet het enige dat kan inspireren en motiveren op de werkvloer. 

Een kijkje in het leven van een andere ondernemer kan minstens even inspirerend zijn. We kijken graag even over een schutting om te zien of het gras groener is bij de buren. Wie weet komen we onderweg nog wat goede ideeën tegen om onze eigen inzet te verbeteren. Wil jij online kennis maken met andere ondernemers of wil je misschien wel zelf eens in het zonnetje worden gezet? Dan is Onderneem In echt iets voor jou. Ga naar onderneemin.nl voor meer informatie.Terug naar overzicht